office@sastipen.ro (+4) 021.456.03.21

  • ro
  • en
  • ri

A STEPFORWARD: EMPOWERING YOUNG PEOPLE AND WOMEN FROM LOCAL ROMA COMMUNITIES /JUST/2012/DAP/AG/3263

PROIECT: „ A STEP FORWARD: EMPOWERING YOUNG PEOPLE AND WOMEN FROM LOCAL ROMA COMMUNITIES" / JUST/2012/DAP/AG/3263"

Proiectul este o initiativa de doi ani iar punerea in aplicare a proiectului va incepe in februarie 2013. Proiectul va fi sustinut in Bulgaria, Romania, Spania si Ungaria. In Bulgaria proiectul va fi sustinut de catre Center for Interethnic Dialogue and Tolerance Amalipe (organizatie lider), partenerii organizatiei sunt SASTIPEN (Romania), Romani Women Association Drom Kotar (Spania), si Colorful Pearls Association (Pecs)- Ungaria.

Proiectul se bazeaza pe exemple de bune practici folosite anterior intr-un proiect implementat de Amalipe Center „Consolidarea implicarii in domeniul muncii in comunitatile de romi " sprijinit de DAPHNE si introdus in 2011-2012. In cadrul acestui proiect 8 Centre de Dezvoltare Comunitara (CDC) au fost infintate ( 6 in Bulgaria, 1 in Romania si 1 in Grecia) ca un model inovator pentru furnizarea de servicii de baza in comunitate. Abordarea principala se bazeaza pe munca de teren in comunitatile de romi si efecuate de catre moderatorii comunitatii de romi, in colaborare cu alte institutii. Acest model furnizeaza eficienta ridicata, dar are nevoie sa fie reinnoita cu o noua etapacare actioneaza pe doua directii: extinderea activitatii la satele care inconjoara centrele municipale si mobilizarea capacitatii de voluntariat ( capacitatea potentialului uman neutilizat in comunitatile de romi) ca un instrument de imputernicire durabila a comunitatii. O atentie speciala va fi acordata celor mai vulnerabile grupuri din comunitatea de romi (femei si tineri), transformand vulnerabilitatea lor in putere. In cadrul proiectului prezent, vom completa activitatea de lucru cu CDCs in 6 localitati din Bulgaria, (aceleasi incluse in proiectul anterior sustinut de Daphne) si sa aplice noul model in trei comunitati diferite in trei tari diferite: 1 in Romania,1 in Ungaria si 1 in Spania, cu stabilire a grupurilor de dezvoltare pe femei si tineri care isi desfasoara activitatea nu numai in centrul municipal, dar si in zonele inconjuratoare.

Obiectivul general este de a imputernici tineretul si femeile pentru a se proteja impotriva violentei prin promovarea sensibilizarii cu privire la violenta si dezvoltarea unor mecanisme complete pentru oferirea de suport in cadrul comunitatii, crearea unui mediu de protectie si promovarea dezvoltarii si modernizarea comunitatilor de romi de la radacina. Scopul va fi atins prin 4 obiective specifice:

  • 1.Consolidarea structurilor de mobilizare a comunitatii locale de a sprijini a proteja victimile violentei in localitatile pilot: ca o etapa viitoare a serviciului inovativ Centrul de Dezvoltare Comunitara (CDC ), si functa de Moderator Comunitar vom stabili Grupuri de Dezvoltare pentru Femei si Tineri (WYDG) ca un instrument pentru a capta si canaliza potentialul urias de voluntariat in comunitate si a-l transforma in mecanisme de sprijin a victimelor violentei si crearea unui mediu sigur de protectie pentru cele mai vulnerabile grupui din cadrul comunitatii de romi.
  • 2.Examinarea nevoilor specifice ale comunitatilor locale și dezvoltarea activitatilor pentru tineret și abilitarea femeilor rome pentru a se proteja împotriva violentei : pregatirea profilul fiecarei comunitati, cu nevoile sale si cu cele mai vulnerabile grupurile de violenta vor contribui la activitati de dezvoltare și mecanisme eficiente de suport in comunitate oferit victimelor violentei și de instituire a unui mediu sigur in cadrul comunitatii.
  • 3.Constituirea de capacitati locale pentru cooperare inter- instituționala pentru protectia si prevenirea violentei: acest lucru va sporii capacitatea institutiilor cheie, implicate in prevenire si protectie, sporind dialogul, intr-un mediu de cooperare inter-institutionala si cooperarea cu comunitatile locale de romi. Pentru a atinge acest obiectiv vor fi furnizate training-uri angajatiilor din institutii si in plus vor pune in aplicare programe de lucru comun impreuna cu moderatorii comunitatii de romi.
  • 4.Asigurarea durabilitatii si sustenabilitatii a modelului stabilit



Grupul tinta al proiectului :



  • Copii, tineri si femei cu risc din comunitatiile rome
  • Familii rome din grupuri rome traditionale si marginalizate
  • Asistenti sociali, profesori si alti muncitori
  • Moderatori din comunitatiile rome
  • Lideri locali din comunitatiile rome si activistiin domeniul ONG-urilor din Bulgaria, Romania Spania si Ungaria
  • Autoritatile nationale si oficialii din institutiile cheie pentru prevenirea violentei si siguranta in Bulgaria, Romania, Spania si Ungaria


Descarca si citeste documentul complet al proiectului: A STEP FORWARD: EMPOWERING YOUNG PEOPLE AND WOMEN FROM LOCAL ROMA COMMUNITIES" / JUST/2012/DAP/AG/3263