office@sastipen.ro (+4) 021.456.03.21

  • ro
  • en
  • ri

“A STEP FORWARD: EMPOWERING YOUNG PEOPLE AND WOMEN FROM LOCAL ROMA COMMUNITIES” / JUST/2012/DAP/AG/3263


1.Descrierea proiectului

Proiectul este o inițiativă de doi ani, care a inceput în luna februarie 2013. Acesta a fost implementat în Bulgaria, România, Spania și Ungaria concentrându-se pe comunitățile de romi defavorizate. Proiectul a fost implementat de Centrul pentru Dialog Interetnic și Toleranță "Amalipe" (organizație de conducere), SASTIPEN Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate (România), Asociația Femeilor- Drom Kotar Mеstipen (Spania), Asociația femeilor maghiare Perle de Culoare (Pecs).

Echipa de implementare a fost formata dintr-un coordonator national, un asistent de proiect, 2 moderatoare;

2. Scop si Obiective

Scopul principal al proiectului a fost acela de a oferi tinerilor și femeilor de etnie romă posibilitati de a se proteja contra violenței domestice prin intermediul unor mecanisme complete, pentru sprijinirea acestora în cadrul comunității, creând un mediu protector și promovand dezvoltarea și modernizarea comunităților de romi la nivel local.

Acesta a fost realizat prin 4 obiective specifice:

  • Structuri de mobilizare a comunității locale de a proteja victimele violenței în localitățile pilot;
  • Examinarea nevoilor specifice ale comunităților locale și dezvoltarea unor activitati pentru abilitarea tinerilor și femeilor rome pentru a proteja împotriva violenței;
  • Consolidarea capacității locale de cooperare inter-instituțională pentru protecția și prevenirea violenței;
  • Asigurarea extinderii și sustenabilitatii modelului după ce proiectul se încheie prin activități de advocacy adresate instituțiilor naționale și europene relevante.
3. Grup Tinta
  • Copiii, tinerii și femeile cu risc de comunitatile de romi din Bulgaria, România, Ungaria și Spania
  • familii de romi din grupurile de romi tradiționale marginalizate
  • Liderii locali romi și activiști ai ONG-urilor din Bulgaria, România, Spania și Ungaria;
  • Autoritățile naționale și funcționarii din instituțiile-cheie pentru prevenirea violenței și protejarea victimelor violentei doemestice în Bulgaria, România, Spania și Ungaria

    4. Activitati

    Activitatile proiectului au pornit de la dorinta de a imputernici tinerii și femeile rome pentru a se proteja de violență domestica prin cunoasterea activitatilor de prevenire a acesteia.

    Pentru mobilizarea comunității locale de a sprijini și proteja victimele violenței în localitatile pilot s-a deschis in doua localitati (Boghicea si Valeni) cate un Centru de Dezvoltare Comunitara (CDC) in care a lucrat cate un moderator care a organizat in cadrul centrului cate un club al tinerilor si femeilor rome (WYDG) ca si instrument de captare și dezvoltare a potențialul uriaș de voluntariat al comunitatii pe care si-au dorit sa-l transforme apoi în mecanism de sprijin a victimelor violenței prin crearea unui mediu protector pentru cele mai vulnerabile grupuri din cadrul comunităților de romi.

    Totodata, in cadrul proiectului au fost examinate nevoile specifice ale comunităților locale și, in functie de acestea, au fost dezvoltate activități pentru abilitarea tinerilor și femeilor rome de a se proteja împotriva violenței domestice.

    Astfel, s-a inceput cu pregătirea profilul fiecărei comunități, subliniind nevoile sale si grupurile cele mai vulnerabile, contribuind la dezvoltarea activităților care sa duca la instituirea unui mediu protector în cadrul comunității.

    In plus, activitatile proiectului au vizat si activitati de lobby si advocacy care aveau ca scop construirea capacității locale de cooperare inter-instituțională pentru protecția împotriva violentei doemestice și pentru prevenirea violenței domestice. Au fost infiintate doua Grupuri de Initiativa

    Locala la Valeni si Boghicea in vederea elaborarii planurilor de dezvoltare locala Prin aceste activitati de advocacy s-a dorit sporirea capacitatii instituțiilor cheie implicate în prevenirea și protecția victimelor violentei doemestic, provocarea unui dialog care sa duca la cooperarea inter-instituțională și cooperarea cu comunitățile de romi locale. Pentru a atinge acest obiectiv, echipa de proiect a organizat training-uri cu reprezentanti ai diferitelor instituții carora le-au fost furnizate informatii care sa-i determine sa inteleaga importanta pentru comunitate a unor programe comune, realizate împreună cu moderatorii din comunități.

    5. Rezultate
    1. Dezvoltarea serviciilor de informare si constientizare a fenomenului si drepturilor pe care le au victimele violentei doemestice, dar si a serviciilor de asistenta si reprezentare juridica gratuita in fata instantelor de judecata in vederea obtinerii ordinelor de protectie.
    2. Implementare a campaniilor de informare care sa vizeze specialistii cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii violentei, solictarea acestora in furnizarea informatiilor necesare pentru a indruma victima, aratandu-i care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze pentru a se apara impotriva agesorului
    3. Crearea a doua cluburi de sprijin interinstitutionale si interdisciplinare la nivel local, atat in mod formal, cat si informal pentru sprijinirea victimelor violentei domestice.
    4. Prevenirea marginalizarii sau excluderii sociale a femeilor supuse violentei
    5. Punerea la dispozitia femeilor din cele 2 cluburi a unei baze de date cu privire la furnizorii de servicii sociale oferite grupului tinta de pe raza Judetului Neamt (servicii de gazduire, informare, consiliere psihologica, juridica, reintegrare sociala, servicii medicale etc)
    6. Punerea la dispozitia femeilor din cele 2 cluburi unor informatii privind victimele violentei in familie (ce este o victima, care sunt drepturile ei, care sunt serviciile la care poate apela)
    7. Promovarea serviciilor oferite de cele 2 centre la nivelul tuturor institutiilor de profil de pe raza Municipiului Neamt (Politie, Directii de asistenta sociala si protectia copilului, dispensare medicale, etc).
    8. Organizarea de sesiuni de informare adresate si barbatilor din comunitate privind violenta in familie si consecintele acesteia
    9. Organizarea de campanii locale de sensibilizare si constientizare a populatiei asupra consecintelor grave ale violentei in familie .
    10. Organizarea la nivel local a unor evenimente cu ocazia Zilei internationale pentru eliminarea violentei in familie - 25 noiembrie. (Conferinta Finala)

    Rezultatele acestui proiect denota faptul ca problematica violentei asupra femeilor si copiilor romi din comunitati trebuie abordata integrat cu activitati complementare din domeniul educatiei, ocuparii, sanatatii si locuirii. Determinarea unui process de dezvoltare comunitara in cele doua localitati poate contribui la determinarea parintilor romi de a se implica in procesul de luare a deciziilor privind educatia copiilor lor, in sprijinirea imputernicirii tinerelor rome care doresc sa continue scoala in defavoarea casatoriilor timpurii sau la implicarea tinerilor in viata civica a comunei participand activ la luarea deciziilor in ceea ce priveste dezvoltarea comunitatilor din care fac parte. Sastipen si-a concentrat activitatea din proiect si pe activitatile de lobby si advocacy pentru a determina autoritatile locale si judetene sa participe si sa-si asume problematica violentei domestice, dar s-a concentrat si pe activitati care sa implice tinerii si femeile din cluburile formate in campaniile organizate si in diferite activitati pe teme din jurul domeniului social. Cu lectiile invatate si cu rezultatele obtinute, proiectul poate fi multiplicat si in alte locatii insa cu mentiune ca in cele doua localitati sa se continue procesul initiat prin dezvoltarea si consolidarea relatiei cu comunitate. Implicarea femeilor si tinerilor, constientizarea lor cu privire la efectele negative ale violentei domestice asupra familiei, imputernicirea femeilor rome pentru a–si cunoaste potentialul si a-si dori sa-si poata schimba statutul de femeie neocupata si neimplicata in viata comunitatii, imputernicirea tinerilor de a se implica in viata civica a comunei pentru dezvoltarea anumitor directii de actiune care sa vina in sprijinul comunitatii, toate acestea sunt rezultate ale proiectului care il recomanda ca un program ce merita multiplicat.

    Conferinta finala
    cadrul intalnirii tinute la 25 noiembrie 2014 cu partenerii Sastipen

    In data de 25 .11.2014 (Ziua Internationala pentru eliminarea violentei asupra femeii) a avut loc la sediul Prefecturii Neamt, conferinta finala a proiectului A STEP FORWARD: EMPOWERING YOUNG PEOPLE AND WOMEN FROM LOCAL ROMA COMMUNITIES In cadrul intalnirii au fost prezenti reprezentanti ai Sastipen, ai autoritatilor publice locale (Primaria Piatra Neamt, Prefectura, Inspectoratul de Politie al Jud. Neamt, DGASPC Neamt, AJOFM Piatra Neamt, Inspectoratul Scolar Neamt), cat si mediatori sanitari si asistenti medicali comunitari (anexa: lista de participanti) Discutiile au fost libere si s-au concentrat pe obiectivele urmarite in cadrul proiectului, cat si pe masurile active ce pot fi luate la nivel institutional, astfel incat fenomenul violentei domestice, frecvent intalnit dar recunoscut cu dificultate de catre persoanele care sunt victime, sa poata fi prevenit, ameliorat.

    Totodata, s-au discutat despre suportul pe care institutiile statului il poate oferi victimelor ce reusesc sa se desprinda din mediul care le afecteaza integritate fizica, psihica sau emotionala, caci daca a pleca din acest mediu este un pas foarte important, a gasi sprijin , indrumare si siguranta reprezinta pasul urmator, esential in trasarea unui nou curs al vietii si mentinerea pe acest drum. Avand in vedere ca subiectul violentei domestice este greu de abordat, la nivel personal existand anumite conceptii si mentalitati transmise transgenerational, a fost supusa discutiei care este limita unde se face departajarea dintre public si privat in cadrul violentei domestice , cat si unde se poate interveni si ce masuri active pot fi luate, astfel incat acest fenomen sa fie diminuat.

    In acest sens, au fost dezbatute idei cu privire la anumite parteneriate ce se pot incheia intre factorii institutionali, ONG-uri, factori de decizie si orice alta institutie publica sau privata care isi poate aduce contributia, astfel incat situatia acestor grupuri vulnerabile sa fie imbunatatita in sensul cresterii calitatii vietii, cu atat mai mult cu cat acest fenomen afecteaza nu doar generatiile actuale, ci si pe cele viitoare – copiii si tineri care risca sa reproduca acelasi comportament, neavand un alt model pe care sa-l urmeze. Exista astfel riscul ca la nivelul acestor familii, un comportament distructiv sa intre in sfera normalitatii si firescului. Din acest punct de vedere, s-a pus accentul pe importanta organizarii campaniilor de informare, cat si pe necesitatea realizarii unei cercetarii care sa abordeze aspecte din sfera violentei domestice.

    In cadrul intalnirii, atat autoritatile locale, cat si echipa Sastipen a punctat faptul ca astfel de proiecte sunt doar actiuni punctuale si ca ele ar trebui continuate pentru ca demersul privind imputernicirea unor femei si a unor tineri obisnuiti cu discriminarea si umilinta este unul de durata, gandit in etape mici si sprijinit de autoritati locale si institutii specializate care sa dea incredere celor care apeleaza la diferite servicii specifice. La finalul conferintei, participantii au constientizat faptul ca în România nu există date statistice, reprezentative național, care să identifice diferitele tipuri de violență trăite de femeile rome și nerome, iar lipsa acestor date indică marginalizarea subiectului pe agenda publica. Violența împotriva femeilor rome și nerome nu reprezintă o prioritate pentru decidenți, desi consecintele violentei altereaza, uneori iremediabil, destine.

    Galeria foto ale evenimentului din
    cadrul intalnirii tinute la Neamt cu partenerii Sastipen