office@sastipen.ro (+4) 021.456.03.21

  • ro
  • en
  • ri
JUST/2012/DAP/AG/3263
Intalnirea partenerilor

Barcelona, Spain
22- 25th October 2014


A STEP FORWARD: EMPOWERING YOUNG PEOPLE AND WOMEN FROM LOCAL ROMA COMMUNITIES

Cea de a patra intalnire a partenerilor de la Barcelona (Spania) a debutat cu o prezentare a activitatilor implementate in proiect si a rezultatelor acestora de catre fiecare reprezentant al tarilor implicate. Pentru ca aceasta vizita implica si un schimb de experienta a echipelor implicate, organizatorii au condus intreaga delagatie la o scoala primara din Taragona aflata in vecinatatea comunitatii de romi de acolo pentru a vedea noi metode de învățare si implicare a comunitatii in viata educationala a scolii si a copiilor romi. La Taragona am vizionat o acțiune educativă de succes care conducea la obținerea succesului academic pentru copiii romi din aceasta scoala. Am vizitat școala și am asistat la activitățile lor, am discutat cu profesorii, părinții și copiii despre această metodă de succes, dar si despre faptul că în acea școală sunt elevi doar romii și copiii marocani. Rraspunsul a venit de la managerul scolii, o doamna foarte implicata care ne-a explicat ca e vorba despre un fel de segregare rezidentiala, dar ca metodele folosite la scoala ajuta foarte mult elevii. Invatarea in grupuri mici, timp de 4 ore, cu sprijinirea copiilor de catre parinti sau frati mai mari ca acestia să învețe mai ușor si sa se adpteze mediului scolar, pare a fi o metoda de succes. Un alt cadru didactic a afirmat ca metoda este utila pentru copii de la 7 - 12 ani, dar pentru stadiul gimnazial, care se face intr-o scoala publica, esecul scolar poata aparea deoarece elevii nu sunt suficient de pregătiti și pierd sprijinul familiei dar, faptul că acești copii nu mai abandoneaza la nivel primar este un adevărat succes.

Pe 24 octombrie 2014 a avut loc o alta intalnire pentru a vorbi despre progresul proiectului si gestionarea și coordonarea activităților pentru ultima lună a proiectului, dar mai ales pentru a se stabili datele conferințelor finale din fiecare țară și data pentru conferința internațională de încheierea a proiectului, de la Sofia.

In cea de-a treia zi a deplasarii, a avut loc o intalnire cu d-na Francina Vila (consilier al Departamentului de Femei și Drepturile Civile) în Consiliul Orașului Barcelona care a vrut să întâlnească echipa proiectului și ne-a informat cu privire la legile si drepturilor minorităților din Barcelona și activitățile care a fost dezvoltate pentru femeile rome din Catalunia și alte regiuni. În aceeasi după-amiaza ne-am întâlnit cu două reprezentante ale autorităților locale și regionale din Catalunia, care ne-au prezentat politicile promovate pentru romii din Barcelona și indicatorii care măsoară efectul și impactul politicilor adresate lor. Acestea ne-au vorbit despre integrarea romilor in regiunea Catalunia și asezarea lor in cartiere, acolo unde, de altfel, a fost implementat proiectul. Organizatorii ne-au rugat sa ne intalnim si cu femeile rome din cluburile organizate, femei care vorbesc dialectul Kalo și care au dorit sa ne întâlnim cu copii romi care faceau parte dintr-un grup de muzică foarte intersant, in locul respectiv acestia petrecandu-si cea mai mare parte din timpul lor liber, totul cu sprijinul organizatiei Drom Kotar Mestipen.

Galeria foto ale evenimentului din
cadrul intalnirii tinute la Neamt cu partenerii de la Barcelona