office@sastipen.ro (+4) 021.456.03.21

  • ro
  • en
  • ri

zefiR- Împreună pentru puterea de acțiune

Descriere proiect.

Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPEN implementeaza, in calitate de partener asociat, proiectul "zefiR – Impreuna pentru puterea de actiune", reprezentand o initiativa a consortiului coordonat de Terre des hommes si format din Centrul Rromilor Amare Rromentza, Agentia "Impreuna", Fundatia PACT si Fundatia Pestalozzi ca parteneri principali si Habitat for Humanity, alaturi de Sastipen, ca parteneri asociati.

Proiectul este co-finantat prin intermediul Contributiei Elevetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Scopul proiectului: Reducerea disparitatilor intre romi/alte grupuri defavorizate si populatia majoritara intr-un mod durabil si concret, ceea ce va contribui la incluziunea sociala a minoritatilor.

Obiectivul general al proiectului: Imbunatatirea accesului la educatie si sanatate pentru 20.000 de persoane care traiesc in mediul rural si urban mic din 12 comunitati ale judetelor Olt, Dolj si Gorj:

Dolj: Amarastii de Jos, Barca, Filiasi, Negoi;

Gorj: Baia de Fier, Bumbesti-Jiu, Polovragi, Targu Carbunesti;

Olt: Caracal, Gradinari, Piatra Olt, Slatina.

Proiectul zefiR se bazeaza pe o abordare integrata privind sanatatea si educatia, ca arii prioritare de actiune, alaturi de locuire – ca domeniu complementar, avand la baza dezvoltarea comunitara ca abordare transversala. Astfel, pe perioada de implementare a proiectului, beneficiarii si ceilalti membri din cele 12 comunitati sunt implicati direct in toate etapele de implementare, pornind de la analiza nevoilor comunitatii, pana la evaluarea impactului, cu participarea tuturor factorilor interesati.

Interventiile partenerilor nu vor fi identice pentru fiecare judet, ci vor fi adaptate in functie de nevoile si resursele identificate in comunitate. De aceea, participarea si implicarea Autoritatilor Publice Locale, a organizatiilor locale si a membrilor comunitatii sunt conditii obligatorii pentru succesul proiectului.

Proiectul zefiR reprezinta o abordare inovativa prin care grupul tinta din cele 12 comunitati va fi implicat direct atat in procesul de crestere a increderii in comunitate, cat si pentru a identifica solutii viabile in vederea sustinerii pe termen lung a proiectului.

Rezultate anticipate ale proiectului:

1180 de copii să acceseze mai ușor servicii educaționale de calitate la grădiniță și la școala primară și să aibă condiții mai bune acasă pentru a-și face temele;

3000 de copii cu vârste între 0 și 17 ani și 507 de femei însărcinate și mame care alăptează să acceseze mai ușor servicii de sănătate de calitate;

12 comunități să beneficieze de o imagine mai bună la nivel local, regional și național, iar membrii lor să (re)dobândească stima de sine, capacitatea de a rezolva probleme și disponibilitatea pentru dialog intercultural.

Centrul Romilor pentru Politici de Sanatate – SASTIPENeste responsabil de implementarea si dezvoltarea Componentei – Sanatate, un instrument viabil si inovativ care sa asigure o abordare integrata a serviciilor medico – sociale oferite populatiei de romi/alte grupuri defavorizate care traiesc in mediul rural si urban mic ca modalitate de crestere a accesului la serviciile de sanatate.

Astfel, vor fi create 3 (trei) Centre Comunitare de Asistenta Medico – Sociala, cate unul pentru judetele Olt, Dolj si Gorj, care sa deserveasca populatia de romi/populatia dezavantajata din cele 12 comunitati selectate in cadrul proiectului.

Centrele Comunitare de Asistenta Medico – Sociala(CCAMS) vor asigura, in perioada martie 2014 – octombrie 2015, urmatoarele tipuri de servicii:

Servicii medicale primare (consultatii primare, realizarea unor campanii de screening pentru factori de risc sau afectiuni cu frecventa mare de aparitie, de exemplu masurarea tensiunii arteriale si masurarea glicemiei, recomandari catre medicii de specialitate etc)

Acodarea primului ajutor.

Campanii de infomare, educare, constientizare privind prevenirea si combaterea TB, bolilor cardiovasculare, diabet zaharat, cancerului si diagnosticare precoce etc.

Campanii de promovarea a unui stil de viata sanatos: sanatatea reproducerii, igiena etc;

Activitati de consiliere medicala si sociala;

Asistarea si facilitarea accesului la serviciile de sanatate publica si a serviciilor sociale;

Dezvoltarea unor programe de asistenta medicala comunitara adaptate nevoilor comunitatilor din cadrul proiectului;

Urmarirea si inscrierea noilor nascuti pe listele medicilor de familie;

Urmarirea si inscrierea femeilor gravide/care alapteaza pe listele medicilor de familie;

Programe si servicii de sanatate centrate pe nevoile individuale fie ale omului sanatos, fie ale celui bolnav, acordate in sistem integrat cu serviciile sociale.

Identificarea posibilelor cazuri de discriminare a beneficiarilor care acceseaza serviciile de sanatate publica.

Detalii despre partenerii din consortiu:

Fundația Terre des hommes România – lider de consorțiu și coordonator proiect

Fundaţia Terre des hommes (Tdh) este o organizaţie nonprofit care luptă pentru îmbunătăţirea situaţiei copiilor la nivel internaţional. În Romania, organizaţia este prezentă din 1992, cu proiecte în domeniul sănătăţii mamei şi copilului şi protecţiei drepturilor copilului: prevenirea abandonului şcolar, iniţiative anti-trafic, întărirea sistemului de protecţie socială la nivel local (www.tdh-childprotection.org; www.tdh.ch)

Centrul Rromilor Amare Rromentzaurmăreşte prevenirea și combaterea tuturor formelor de discriminare faţă de rromi; protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi ale minorităţilor; facilitarea accesul rromilor la drepturile civile, economice, sociale, culturale şi politice; reconstruirea sistemului instituţional care să aplice strategii de afirmare individuală şi comunitară; afirmarea elitei rromilor, creatoare de modele referenţiale; sprijinirea reconstrucţiei identitare şi creşterea stimei de sine a rromilor; promovarea unei societăţi multiculturale (www.amarerromentza.org)

Misiunea Agenției de Dezvoltare Comunitară Împreună este orientată în vederea păstrării și afirmării personalității rromilor, prin activități de cercetare, documentare și difuzare, elaborare și implementare a politicilor sociale în folosul rromilor. Domeniile de activitate ale organizaţiei sunt: dezvoltare comunitară – cercetare, formare de resurse umane, managementul proiectelor; cooperare transfrontalieră:

cultură, sănătate, educație; grant-uri: locuințe, monitorizare, evaluare(www.agentiaimpreuna.ro).

Fundația PACT – Parteneriat pentru Acțiune Comunitară și Transformare– contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin încurajarea, susținerea și promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. PACT lucrează direct cu oamenii care trăiesc în zonele rurale şi oraşele mici din sudul României, pentru a crea structuri ale societăţii civile pe care le numește generic organizaţii comunitare şi pe care le sprijină să fie active, eficiente, sustenabile şi vizibile în regiunea lor (www.fundatiapact.ro).

Misiunea Fundației Pestalozzi România este de a iniția, dezvolta și promova programe și servicii care să răspundă nevoilor persoanelor aflate în dificultate, pe baza principiilor asistenței sociale. Principalele activități ale organizaţiei: educație interculturală, training, consultanță, servicii directe; training și coaching adresat instituțiilor publice, școlilor, liceelor, universităților; consultanță privind dezvoltarea resurselor umane, evaluare de personal, identificarea nevoilor de formare; consultanță în managementul proiectelor; consultanță și facilitare în dezvoltare comunitară; formarea profesională a adulților; realizarea și implementarea de proiecte cu și pentru tineri; studii și cercetare(www.pestalozzi.ro).

Partener asociat:

Habitat for Humanityeste o organizaţie non-profit, a cărei misiune este să elimine lipsa de adăpost şi locuirea precară a persoanelor din întreaga lume. La nivel global, Habitat for Humanity a construit şi reabilitat peste 600.000 de locuinţe pentru 3 milioane de persoane din 80 de ţări de pe întreg globul. Habitat for Humanity România (Habitat pentru Umanitate) a ajutat, până în acest moment, peste 4.000 de familii prin programele desfăşurate în ţară, prin intermediul celor 7 filiale active ale sale din judeţele: Bihor, Cluj, Bacău, Dolj, Argeş, Prahova şi Suceava. (www.habitat.ro)



Click pentru a descărca documentul complet